Mat och råvaror

Den bördiga jorden i kombination med de ljusa och varma sommarnätterna

har skapat ett rikt växtliv och ger goda förutsättningar för odling.

De vanligaste råvarorna som växer i regionen

är potatis, rotfrukter, blåbär, lingon, hjortron och åkerbär.

Fisk från sjöar och älvar samt kött från ren och älg är andra viktiga livsmedel.

 

Till de lokala specialiteterna hör bland annat rieska, sima, dopp i kopp och kaffeost.

Sima är en sorts mjöd gjord på jäst, socker, farinsocker och citron.

Rieska är ett ojäst tunnbröd med rötter från norra Finland.

Det finns också jästa, lite tjockare varianter.

Förr bakades rieska ofta på kärnmjölk och korn, råg eller potatis.

 

Dopp i kopp är en maträtt som enligt traditionen består av mandelpotatis

som doppas i en kopp med smält smör, ofta gul lök och ibland med spadet

från potatiskoket.

Som tillbehör är det inte ovanligt med fisk eller stekt fläsk.

 

En speciell sorts ost som äts tillsammans med kaffe är kaffeost.

Den tillverkas av komjölk och löpe som gräddas i ugn.

Konsistensen på kaffeost påminner om halloumi

men med mildare smak och mindre sälta.

 

Det sägs finnas en brödgräns som löper utmed Kalix älv.

Väster om älven bakas bröd traditionellt av vetemjöl och sötas med sirap.

Öster om Kalix älv bakas det i stället ett mörkt surdegsbröd av råg.